Web Tasarım Ankara

Pedodonti

Pedodonti


 Sağlıklı bir ağız ve dişlerin temelleri çocukluk çağında atılmaktadır. Bu nedenle çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemi ve bu konuda yapılması gerekenler anlatılır, çocuk ve aile bu konuda bilinçlendirilirse yetişkin dönemde olabilecek birçok problemin de önüne geçilecektir.

Diş hekimliğinde çocukların dişlerine yönelik uygulanan koruyucu uygulamalar;

1. 6 ayda bir yapılan rutin kontroller

2. Flor jel ve vernik uygulamaları

3. Fissür örtücüler

4. Kötü alışkanlıkların bıraktırılması (parmak emme, emzik)

şeklinde özetlenebilir.

 

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları

Flor Uygulaması

Flor uygulamaları, gargaralar, jel ya da solüsyonlar, cilalar, şeklinde klinikte uygulanmaktadır. Hekim kontrolunde uygulandığında çocugunuzun sağlığı açısından hiçbir sorun oluşturmamakla birlikte diş yapısını kuvvetlendirir ve çürüğe olan direncini arttırır..Bunun yanında çocuğunuz için gerekli florürlü diş macunu içeriği hakkında diş hekiminize danışmanızı öneririz.

 

Fissür Örtücü Nedir?

Dişlerin çiğneyici yüzeyindeki girintiler plak birikimi açısından elverişli yüzeylerdir. Bu yüzeyelerin temizliği ise zor olmaktadır. Çürükler, bakteri ve plak birikimi için elverişli olan bu yüzeylerden başlamaktadır. Aynı zamanda bu yüzeylerde mine kalınlığı da az olduğundan  çürük dentine daha hızlı ilerlemektedir.

Yeni çıkan dişler çürüklere karşı dayanıksız olduğu için dişler çıkar çıkmaz flor uygulamak çok daha iyi olabilir. Bu işlem ağrısız ve çok kolay bir işlemdir. Uygulamanın hemen sonrasında çocucuğunuz birşeyler yiyip içebilmektedir.

Fissür Örtücü süt azı dişler için 2-3 yaşında, Daimi 1.Azı dişler içinse 5-7 yaş arasında uygulanabilmektedir.Diş yüzeyindeki oluklar özel bir dolgu materyali ile kapatılmakta böylece daha kolay temizlenebilir bir yüzey elde edilmektedir. Fissür örtücüler zamanla diş üzerinden çıkabilmektedir. Bu nedenle 3-6 ay arasında doktor kontrolu ve gerekliyse yenilenmesi gerekebilir.

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

 

 

 Periodontal problemler; diş eti büyümesi, gingivitis, periododontitis, diş eti çekilmesi şeklinde özetle sayılabilir. Belirtileri arasında sıklıkla diş fırçalarken kanama görülmesi, diş etlerinde hassasiyet ve ağrı şeklinde karşımıza çıkar. 

İyi fırçalanmayan bir ağızda çürük görülmesine kadar doğal karşılanıyorsa dişeti problemleri de aynı ölçüdedir.

 

Diş etlerine yönelik yapılan tedaviler arasında sıklıkla, diş taşı temizliği, derin temizlik (küretaj) ve ileri vakalarda bazı cerrahi uygulamalar sayılabilir.

 

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Yapılmasını Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Bir dişe kanal tedavisi yapılmasını gerektiren şeylerin başında diş çürükleri gelmektedir. Diş çürükleri iyi fırçalanmayan, diş ipi ile araları temizlenmeyen, gargara ile tüm ağız içindeki bakterileri öldürülmeyen her dişte oluşabilir. Ve çürükler tedavi edilmediğinde dişin damar sinir paketine doğru ilerler ve tedavinin seyrini değiştirir. Basit bir dolgu ile kurtulabilen bir diş bekletildiğinde kanal tedavisi gibi zorlu bir tedavi ile baş başa kalır.

Kanal Tedavisi Zor Bir Tedavi midir?

Kanal tedavisinin zorluğu çoğunlukla tek seansta bitmemesi ve anestezi altında yapılmayı gerektşrmesindendir. Dişin çekimden kurtulmasına sebep olduğu düşünülürse aslında bu zorluğa değebileceği de söylenebilir.

 

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Yaşanır mı?

Tedaviden sonra dişlerin yorulması ve anestezinin etkisi geçmesi ile belli bir süre ağrı problemi yaşanabilir. Bu problemler dişler için uygun olan ağrı kesici ilaçlar ile çözümlenebilir.

 

Kanal Tedavisinden Sonra Diş Hassasiyeti Yaşanır mı?

Elbette. Çünkü dişler alışkın olmadığı bir tedavi geçirir ve bu durum dişleri savunmasız bırakır. Diş kökleri ve etleri uyarılır ve ağız içindeki bu işlem sadece tedavi gören dişi değil diğer dişleri de etkileyebilir.

Hassasiyet ve soğuk ve sıcak tüketimlerde daha çok ortaya çıkar. Bu nedenle tedaviden sonra 10 gün ılık tüketimler yapmak önemlidir.

 

 

Diş İmplantı

Diş İmplantı

Diş İmplantı

Kaybedilen dişilerin yerine, yenisini koyabilmek için çene kemiği içerisine yerleştirilen yapay diş kökleridir.

 

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

İmplant yapılmasına karar vermeden önce mutlaka bu işte uzman bir hekimin klinik ve radyolojik muayene yapması ve bu muayeneler sonucunda implantın yapılıp yapılamayacagına, yapılabiliyorsa kaç adet ve nasıl yapılacağını belirlemesi gerekmektedir. Muayene sonrasında implantın yerleştireceği yerler belirlenir ve gerekli tedavi planlaması hastanın onayı alınarak yapılır. İmplant öncesinde bazı hastalar için gereken ilaç desteği yapılıyorsa da genellikle sadece lokal anestezi yeterli olmaktadır.

Klinik kayıtlar (panoramik film, dental tomografi, fotoğraflar) alındıktan sonra işlem başlar. Lokal anestezi uygulanarak önce dişeti açılır. Sonrasında uygulanacak implantın boyu ornında kemik içinde ufak bir yuva açılır ve implant yerleştirilir. Sonra kesilen yumuşak doku birleştirilir ve kesiler dikilir.

İmplant Tedavisi Sonrası Neler Yaşanabilir?

İmplant uygulama sonrasında, yanaklarda ve ağız çevresinde şişlik, kızarıklık, ödem ve morluk görülebilir. Yaklaşık 1 hafta on güre sonrasında tüm bu şikayetler sonlanmaktadır. Bu süre içinde beslenme şekli önemlidir. İlk günler daha yumuşak, daha sıvı gıdalar ile beslenmelidir. Dişler zorlanmamalı ve tahriş edilememelidir. Bu süre içinde diş temizliğine önem verilmeli doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanılmalıdır.

İmplant Diş FiyatlarıNasılsır?

İmplant diş fiyatları hastadan hastaya çeşitlilik gösterebilmektedir. Fiyat çeşitliliği, implantın markası, vakanın uygulama zorluğu gibi durumlara göre değişmektedir.

Diş Beyazlatma(Bleaching)

Diş Beyazlatma Bleaching

Diş Beyazlatma(Bleaching)

Sararmış yada renginde bozulmalar olmuş dişlerin görselliğinin tekrardan düzeltilebilmesi için yapılan bir işlemdir. Diş tonunun 4-5 ton açılması bu yöntem ile mümkündür.

Diş Beyazlatma Çeşitleri

  • Ofis tipi diş beyazlatma ( Office bleaching)
  • Ev tipi diş beyazlatma ( Home bleaching)
  • İçten diş beyazlatma

Ofis Bleaching Nedir?

Ofis bleaching, klinikte diş hekiminizin uyguladığı bir yöntemdir. Bazı hastalarda tek seans yeterli olurken, çok koyu dişlerde iki seans gerekebilir. Bu işlemlerde kuvvetli bir ışık kaynağı ile birlikte beyazlatıcı jeller kullanılır. 

İşlem aşamaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Dişler temizlenir ve kurutulur.
  • Temiz ve kuru dişetlerine özel bir jel sürülür. Bu jel ile dişetleri korunur. 
  • Ardından, dişler üzerine, jel sürülür. Bu jel bir tabaka halinde fırçalar yardımı ile uygulanır.
  • Jel sürümü tamamlandıktan sonra, özel bir ışın dişlere uygulanır.

Bir süre işleme devam edildikten sonra seans tamamlanır ve sürülen jeller diş üzerinden temizleyenerek işlem sonlandırılır. Beyazlatma ücretleri dişin renginin koyuluğuna göre değişmektedir.

 

İçten Diş Beyazlatma Nedir?

Kanal tedavisi görmüş dişler zamanla renkleşebilmekte koyu sarı hatta mor bir renk alabilmektedir. Kanal tedavisi sırasında ya da sonrasında dişin içerisine beyazlatıcı ajanlar sürülerek meydana gelen bu renkleşme düzeltilebilir. Dıştan yapılan beyazlatmaya göre daha uzun süreli olabilir birkaç seans şeklinde devam edebilir.

 

Diş Beyazlatma İşlemlerinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Durumlar Vardır

Öncelikle bilinmesi gereken şey diş beyazlatma işleminin ömür boyu kalıcı bir işlem olmadığıdır. Bu işlemde önemli olan şey elde edilen beyazlığın en süre ile idamesinin sağlanması yönünde olmalıdır. Etkisi geçen beyazlatma işlemi, işlemler arası sürenin çok kısa olmaması kaydı ile yenielenebilir, tekrardan yapılabilir. Beyazlatma ile elde edilen sonucun kalıcı olabilmesi için:

  • Diş temizliğine , dişinize uygun fırça ve macunlar ile olabildiğince özen göstermeli, günde en az 2 kez olmak kaydı ile fırçalamalısınız.
  • Diş ipi kullanımını rutin haline getirmeli, diş ipi kullanımının detaylarını doktorunuzdan öğrenmelisiniz.
  • İşlem uygulamasını takiben 4-5 gün boyunca, sigara, nargile, puro gibi tütün içerikli zararlı madde kullanımını terk etmeli ya da olabildiğince azaltmalısınız.
  • İşlem uygulamasını takiben 4-5 gün boyunca boyar gıdalar (çikolata, vişne, karamel, salça) almamalısınız.
  • Çay kahve tüketimini, özellikle uygulamanın hemen akabinde en aza indirilmeli, devam eden günlerde de çok fazla olmamak kaydı ile azaltlamalısınız.
  • Asitli içecekleri mümkün olduğunca azaltmalı, içtikten sonra mutlaka diş fırçalamalısınız.
  • Günlük ağız çalkalama suyu yada ağız gargaralarını düzenli bir şekilde kullanmalısınız.

İşlem sırasında ağrı hissetmeniz normaldir. İşlemi takip eden ilk 1-2 gün içerisinde ağrı ve hassasiyetiniz azalarak kaybolacaktır.

 

Cerrahi Uygulamalar

Cerrahi Uygulamalar

 

Çene ve Dişlerde uyguladığımız cerrahi yaklaşımlar :

  • Diş implantı (diş oluşturma)
  • Gömülü diş çekimleri
  • 20’lik diş çekimleri
  • Apikal rezeksiyon
  • Dişlerde oluşan kist ve apselerin tedavisi

Diş İmplantı Nedir?

Diş eksikliğinin olduğu bölgelerde , çene kemiği içerisine klinkte steril bir çalışma ortamı oluşturularak yerleştirilen çoğunlukla titanyum içerikli vidalardır. Lokal anestezi altınca kolaylıkla yapılabildiği gibi, hastanın durumuna göre genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Kemik içine yerleşiminden yaklaşık 2-3 ay sonrasında kemik ile olan uyum süreci tamamlanır ve implantın üzerine protez diş yapılır. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için sağlam bir kemik ve sağlıklı bir yumuşak doku gereksinimi vardır. Bunlar olmadığında ileri cerrahi yöntemler ile kemik ilavesi yapılabilir. İmplant fiyatları, implantın markası sayısı ve vakanın zorluğuna göre değişmektedir.

 

Gömülü Diş Çekimleri Nedir?

Gömülü diş çekimleri çoğunlukla üst ve alt 20 lik dişler için konu edilse de çene kemiği içerisindeki hertürlü diş için geçerli olabilmektedir. '0 yaş dişlerinden sonra en çok gömülü kalabilme riski yüksek olan dişler köpek dişleridir. Bir dişin gömülü kalması demek, bazen sadece dişeti altında bazense hem dişeti hemde çene kemiği altında kalması demektir. Gereken adımlar uygulanarak, uzman bir hekim eliyle gömülü olan diş veya dişler lokal anestezi altında rahatlıkla çekilebilmektedir. Gömülü diş çekimi sonrasında ağrınız ve şişliğiniz olabilir. Tüm bu yaşanan sıkıntıların geçmesi için gerekli olan süre genellikle 5-7 gündür. Gömülü diş çekim fiyatları dişin zorluğuna göre değişmektedir.

 

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Diş köklerinin uç kısmına dişteki iltihap ulaştığında ve kanal tedavisi ile bu iltihap kurutulamadığında , kök kısmının alınması gerekir. Dişin çekilmemesi için yapılabilecek son işlem olarak da değerlendirilebilir. Bu işlem iltihapların, kistlerin, apselerin,sağlıklı diş yapılarına zarar vermeden alınması işlemidir. Lokal alestezi altında yapılır. Ücreti dişin durumuna , kök sayısına göre belirlenir.

Apikal rezeksiyon, diş kökündeki uç kısım iltihaplarının alınması işlemidir. Bu işlem, iltihapların, kistlerin, apselerin sağlam olan noktalara zarar vermemesi ve diş kaybına yol açmaması için yapılır. Bu işlemde ağız içinden dişin bulunduğu çene kemiği üzerinden bir alan açılarak diş kökündeki problemli noktanın alınması ile yapılır. Tedavi edilmeyen problemler, kanal tedavisi, diş kaybı gibi ciddi sorunlar yaratır. Uygulamalar güçlü lokal anesteziler altında yapılır.

 
Sorular


Hiç Soru Sorulmamış. İlk soruyu siz sorun...

Elif Zaimoğlu Gültepe - DoktorTakvimi.com